De feestdagen staan nu écht voor de deur en de laatste plannetjes worden gemaakt. Zullen we op kerst- of oudjaarsavond thirty seconds spelen, All you need is love kijken of zullen we eens lekker een avondje periodiek gaan verrekenen?
Bij het aangaan van het huwelijk worden om allerlei redenen huwelijkse voorwaarden gemaakt. Meestal wordt de inhoud van de huwelijkse voorwaarden op advies van de notaris opgesteld. Partijen zijn hotel de botel of meer van deze tijd crazy in love en het interesseert hen weinig wat wordt vastgelegd, zij denken vaak niet aan het moment dat het om wat voor reden dan ook fout zou gaan. De gedachte is dat dit bij hen toch niet zal gebeuren. Verliefd dus; en zo hoort het ook. Maar als de gemaakte afspraken niet goed bekend zijn worden zij dan wel goed uitgevoerd?
Zelden worden echtgenoten aangetroffen die bij het einde van hun relatie enthousiast vertelden dat zij ieder jaar onder de kerstboom of bij de oliebollen fijn hun inkomens hebben opgeteld en vervolgens het overgespaarde deel hebben verdeeld, zoals was afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. Vaak gebeurt dit verdelen helemaal niet. Als het huwelijk onverhoopt toch strandt kan het niet nakomen van de huwelijkse voorwaarden vervelende consequenties hebben voor beide echtgenoten. De één raakt in bewijsproblemen, de ander moet alsnog betalen of krijgt juist niets. Verwachtingen zijn niet uitgekomen en teleurstellingen en wantrouwen zijn het gevolg. Vaak volgt dan, als het te laat is, de reactie: ‘Wat was ik aan het einde van het jaar toch een oliebol!’
Een periodiek verrekenbeding zonder aanvullende afspraken die de hiervoor beschreven problemen moeten voorkomen komt tegenwoordig steeds minder voor. Vooral veel oudere huwelijkse voorwaarden kunnen echter nog steeds een periodiek verrekenbeding bevatten. Mocht dat zo zijn dan is er alle reden om tijdig deskundig advies in te winnen bij Lap en Hofmans Advocaten, want Joost weet hier alles van.